Scotty kurye çalışanları kontak kapattı

Gündem

Scotty'de çalışan esnaf kuryeler, ücretlerine bu yıl teklif edilen yüzde 22'lik artışa tepki göstermek için bugün Scotty Genel Merkezi önünde toplandı.


Bir kurye, "Elime asgari ücret kalıyor. Ben böyle olacağını bilseydim gider dışarıda çalışırdım en azından elimdeki parayı bir yere değerlendirirdim. Bekar bir insan için belki yapılabilir ama evli bir insan için gelin girin diyemem" diye konuştu. Scotty’dan ise dün “2022 yılında, 2021 yılında yaşanan olumsuzlukları taşımacı iş ortaklarımızla birlikte birbirimizden güç alarak atlatacağımıza eminiz” açıklaması yapıldı.

 Kuryeler, yüzde 40 zam yapılarak ücretlerinin 12 bin 500 TL+ KDV olmasını talep ederek kontak kapattı. Ücretli izin, rota planlaması ve cezai işlemlerle ilgili iyileştirme yapılması da talepler arasında bulunuyor. 

"BÖYLE OLACAĞINI BİLSEYDİM GİDER DIŞARIDA ÇALIŞIRDIM"

Bir Scotty çalışanı, aldıkları ücretin kendilerine yetmediğini kaydederek şunları söyledi:

"Şu an mağduruz. Biz ilk işe girdiğimizde Trendyol ile aynı ücreti alıyorduk. Şimdi 'Trendyol ücreti açıklasın' dediler. Bekledik yine bir şey söylemedik. Şu an Trendyol ile aynı ücreti vermedikleri için hakkımızı aramaya geldik. Genç girişimcilikten yararlanmama rağmen hiçbir şey kalmıyor. Asgari ücret kalıyor. Ben böyle olacağını bilseydim gider dışarıda çalışırdım en azından elimdeki parayı bir yere değerlendirirdim. Bekar bir insan için belki yapılabilir ama evli bir insan için gelin girin diyemem."

"CEZAİ İŞLEM UYGULANACAĞI SÖYLENMEDİ"

Scotty'de 4 aydır çalışan bir esnaf kurye ise işe gelmediklerinde 700 TL cezai işlem uygulandığını, günlük kazançlarının 400 TL olduğunu söyledi. Cezai işlemin kazançlarından fazla olmasına tepki gösteren kurye şöyle konuştu:

"Cezai işlem uygulanacağı kesinlikle söylenmedi. Bir gün işe gelmediğimizde bizden günlük ücretimizden daha fazla para kesiliyor. 3 mahalle sözü verdiler, 50 kilometreyi geçmeyeceksin dediler ama biz bunların fazlasını, 2 katını geçiyoruz. Hiçbir şekilde kendimizi karşılamıyoruz. Etrafımızda evli insanlar da var çocuklarına bebek bezi bile alamıyorlar. 3 gün üst üste 120-130 kargo ile çıktım ve hastalandım yani bu benim direncimi zorladı."

"GEÇİNEBİLİYORUM DERSEM YALAN SÖYLERİM"

Ev geçindiren bir kişi için aldıkları ücretin yeterli olmadığını belirten bir kurye de şunları söyledi:

"Zamlar enflasyonun altında olduğu için hiçbir şekilde bize kazanç sağlamadığı için sesimizi duyuruyoruz. Yapılan zam 10 bin 750 TL. Bizim istediğimiz para, 12 bin 500 TL olsa yeterli. Bu da, bir ev geçindiren kişi için yeterli değil. Bana yetmiyor. Benim aracımın kredi ödemesi yok. Kasko, bandrol ve bakımları var. Buna rağmen geçinemiyorum. Geçinebiliyorum dersem yalan söylerim. Biraz daha eylemlerimizi sürdüreceğiz. Sesimizi duyup bize destek olup arkamızda dururlarsa ve yapılan zamları iyileştirirlerse eylemimizi bırakıp işimizin başına döneceğiz."

Kuryeler ayrıca, “Haklı eylem nedeniyle kimsenin işten çıkartılmamasını, iadelerin aynı gün içerisinde şubeye iade edilmemesini, resmi tatillerde ücretlerden kesinti yapılmamasını, yıllık 15 gün ücretli izin verilmesi, günlük ortalama 50 kilometreyi aşmayacak şekilde rota planlaması yapılmasını” da talep ediyor.

SCOTTY: “HEDEFLEDİKLERİMİZ KARLILIK ODAKLI DEĞİL, İNSAN ODAKLIDIR” 

Scotty ise, maaş artışı taleplerine ilişkin dün sosyal medya hesabından yazılı bir açıklama yapmıştı. Scotty’nin açıklaması şöyle: 

“‘1 TL zam’ olarak yansıtılan teslimat birim zammı gerçeğe aykırı algı oluşturmak üzere kullanılmaktadır. Aksine tüm şartlarımızı zorlayarak iş ortaklarımıza ve tüm tedarikçilerimize destek olmak için 2021 yılında olduğu gibi sektör ortalamasının üstünde garanti gelir modelini ihtiva eden teslimat başı ücretlerimizi belirlemiş durumdayız. Böylece 2022 yılında, 2021 yılında yaşanan olumsuzlukları taşımacı iş ortaklarımızla birlikte birbirimizden güç alarak atlatacağımıza eminiz. Genç bir lojistik start-up’ı olarak hedeflediklerimiz karlılık odaklı değil, daima insan odaklıdır. Sürdürülebilir finansal koşullarda, tüm iş ortaklarımızla birlikte büyüme ilkesi altında çalışmaktan vazgeçmeyeceğiz.”

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.