Dijital dünyada ' Dijital Ebeveyn' olmak semineri

İstanbul Avrupa Yakası Florya'da, 30 yıllık tecrübesiyle Eğitim-Öğretim alanında hizmet veren ülkemizin önemli okullarından biri olan Florya Uğur Koleji’nin Veli Gelişim Akademisi etkinlikleri değerli akademisyen, yazar, meslek üstadı ve eğitimcileri ağırlamaya devam ediyor.

Dijital dünyada ' Dijital Ebeveyn' olmak semineri

Florya Uğur Koleji Kurumsal İletişim Müdürü Günseli Tunay’ın sunumuyla düzenlediği etkinliklerin değerli konuklarından biri olan Dijital Medya Danışmanı ve çocuk kitapları yazarı Merve Başcumalı, “Eskiden sokakta oyun oynarken merak edilen çocuklar, artık daha çok evin içinde olmasına rağmen ebeveynlerin kaygılarında bir değişiklik yok. Çünkü dijital dünyadaki çocuklar, eğer dikkat etmezsek evde bile güvende değil. Telefonda, tablette, bilgisayarda neler izlediklerini, hangi oyunları oynadıklarını, kimlerle iletişim halinde olduklarını bilmiyoruz” diyor.

DİJİTAL YERLİ MİSİNİZ, DİJİTAL GÖÇMEN Mİ?

FLORYA UĞUR KOLEJİ VELİ GELİŞİM AKADEMİSİ’nin düzenlediği etkinliklere konuk olan Dijital Medya Danışmanı ve çocuk kitapları yazarı Merve Başcumalı, “Dijital Yerliler” ve “Dijital Göçmenler” diye ayrılan iki farklı tipolojiden bahsediyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Teknolojinin içine doğan, dijital araç gereçleri yaşamlarının vazgeçilmez bir parçası olarak düşünen, teknolojinin bir gereklilik olmasından çok günlük yaşamlarının sıradan bir parçası olan ve bu dijital araç-gereçlerle kendine özgü dillerini oluşturan dijital yerliler, neredeyse tüm günlük işlerini bu teknolojiyi kullanarak gerçekleştiren gençlerdir.”

“Dijital göçmenler ise, bu teknolojik gelişimlere ve çevrimiçi ortamlara sonradan adapte olmaya çalışan kişilerdir. Çünkü dijital göçmenler dünyaya geldiklerinde bu teknolojik ürünler ve çevrimiçi ortamlar söz konusu değildi. Buradaki en büyük fark aslında yaş temellidir.”

Bu durum karşısında tüm risklerin farkında olmak, çocuğumuzu tanımak, güven sarsmadan ne yaptığını bilmek, takip etmek önem taşıyor. Çünkü yasaklamak kalıcı bir çözüm olmuyor. Yasaklamak yerine yönlendirmek daha çok işe yarıyor.

“İYİ OKUR OLMANIN TEMELİ ÇOCUKLUKTA ATILIYOR”

Seminerin sonunda ise, aynı zamanda çocuk kitapları yazarı olan Merve Başcumalı, teknoloji ile erken tanışan bu kuşak çocuklara kitap sevdirmekle ilgili önerilerini paylaştı. Tabletten okumakla dijital okuma alışkanlığı arasındaki farkları çocuklara anlatmanın önemine değinen yazar, önceliğin çocuklara rol model olmakta olduğunu ifade etti. İyi okur olmanın temelinin çocuklukta atıldığını ve kütüphane olan evler ve kitap okuyan ebeveynlerin çocuklara model olduğunu söyledi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER