Sevgililer Günü, Hollanda gülü ile kutlanacak

TÜİK verilerine göre, Hollanda’dan geçen yıl toplam 14 milyon 512 bin adet gül ve kesme çiçek ithal edildi

Sevgililer Günü, Hollanda gülü ile kutlanacak

Türkiye bu ithalat için Hollanda’ya toplam 3 milyon 376 bin dolar ödedi. Çiçekçiler odası Emin Çimen, "Üretici bazında çok büyük kaybımız oluyor. Çiçeği ithal ediyoruz. Hollanda'da yetişen bitki Türkiye'de de yetişiyor. Biz satamadığımız için paramız dış devletlere gidiyor. Dolar bazında alıp burada Türk lirası ile satıyoruz gülün adeti 20 TL oluyor" diyerek yakındı.

ANKA Haber Ajansı’nın dış ticaret verilerinde yaptığı incelemeye göre Türkiye, Hollanda ve Bulgaristan’dan gül ithal ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2020 yılında, Hollanda'dan toplam 12,6 milyon gül ve 1,88 milyon adet kesme çiçek ithal edildi. Türkiye geçen yıl Hollanda’ya bu nedenle 3 milyon 375 bin 997 dolar ödeme yaptı.

Türkiye ayrıca miktar olarak daha az olsa da Bulgaristan’dan da geçen yıl gül ithal etti. Geçen yıl 22 bin 368 adet gül ithal edilen Bulgaristan’a 8 bin 748 dolar ödedi.

Yapılan ithalat fiyatlara da yansıdığı için Türkiye’deki çiçekçiler de bu durumdan şikayetçi. Pandemide ekonomik durumları gittikçe kötüleşen çiçekçiler sıkıntılarını ANKA Haber Ajansı'na anlattı. Çiçekçiler, dolar bazında aldıkları ürünleri, Türk lirası olarak satmaya çalışmaktan şikayetçi. Ürünler satılmadığı için yerli üreticinin üretimi azalttığını ve ithal etmek zorunda kaldıklarını anlatan çiçekçiler, sektörün desteklenmesini istedi.

"HOLLANDA'DAKİ BİTKİ, TÜRKİYE'DE DE YETİŞİYOR"

Çiçekçiler Odası Başkanı Emin Çimen, Hollanda'dan ithal gül alındığı için fiyatının yüksek olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Üretici bazında çok büyük kaybımız oluyor çünkü, ürettiğini satamıyor. Ağırlıkla Hollanda'dan ithal ediliyor.  Hollanda'da yetişen bitki Türkiye'de de yetişiyor. Destek verilsin, üretilsin, üretici çiçeğini satsın, bizim paralarımız dış devletlere gitmesin istiyoruz. Dolar bazında alıp burada Türk lirası ile satıyoruz. Gülün tanesi 15 TL, Sevgililer Günü dolayısıyla artma yok yine 15 ile 20 TL arasında. İthal gül geldiği için fiyat böyle, dolar bazından geliyor."

“GELİRİM 8 KAT DÜŞTÜ”

ANKA ekibi, Ankara’da çiçekçilerin ilk durağı olan ve sabahın erken saatlerinde başlayıp akşama kadar süren çiçek mezatında esnafın sorunlarını dinledi.

Mezatta ürün almak için bekleyen 12 yıldır çiçekçilik yapan Serdar Erkılıç, Sevgililer Günü’nde dükkanlarını açacakları için mutlu olduğunu, ancak bunun yeterli olmadığını söyledi. Erkılıç, “Düğünlerin, nişanların, organizasyonların iptal olması bizi olumsuz etkiledi. Kira desteği yeterli değil, giderlerimiz 1000 lirayla ölçülemeyecek derecede yüksek. Geçen sene mezata ödediğim faturayla şimdikine ödediğim fatura yüzde 80 oranında düşmüş, işim 8 kat düştü” dedi.

“GELİŞİNE SATIYORUZ”

Çiçekçi Deniz Tapkın da yasakların bir an önce kalkmasını isteyenlerden. Tapkın, “En çok darbe alan sektörlerden biriyiz. Özel günler normalde bizi daha çok kalkındırır. Düğünler, nişanlar, organizasyonla hepsi durdu. Yasaklar bizi çok ciddi etkiledi” dedi. Sevgililer Günü’nü dört gözle beklediğini ifade eden Tapkın, “Umarım bize umut olabilir. Fiyatlar arttı, ama zam yapamıyoruz, satmak zorundayız. Mecburen gelişine satıyoruz” diye dert yandı.

Görüntü Dökümü: Çiçekçiler Odası Başkanı Emin Çimen, Esnaf Deniz Tapkın, Esnaf Serdar Erkılıç, Çiçek mezatı görüntüleri

Güncelleme Tarihi: 12 Şubat 2021, 17:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER