ABD Maliye Bakanlığı'ndan Türkiye'ye ziyaret: Yaptırım denetimi!

ABD Hazine Bakanlığı’ndan bir yetkili Türkiye’yi ziyaret ederek bakanlıklar da dahil olmak üzere birçok temsilci ile bir araya geldi

ABD Maliye Bakanlığı'ndan Türkiye'ye ziyaret: Yaptırım denetimi!
Gazete Mercek- Dış Haberler

ABD Hazine Bakanlığı'ndan bir üst düzey yetkili, Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesine karşılık olarak Rusya'ya uygulanan yaptırımlar ve ihracat kısıtlamalarını görüşmek üzere bu hafta Türkiye'yi ziyaret etti.

Washington'ın Ankara ve Moskova arasında hızla artan ekonomik ilişkileri yakından takip ettiği ifade ediliyor.

ABD Hazine Bakanlığı tarafından açıklamada, terör örgütlerinin finansmanı ve finansal suçlardan sorumlu yetkili Elizabeth Rosenberg'in hafta başından çarşamba gününe kadar Ankara ve İstanbul'u ziyaret ettiği, buralarda maliye ve dışişleri bakanlıklarından yetkililer de dahil olmak üzere mevkidaşlarıyla ve finans ile ticaret alanında faaliyet gösteren özel sektör temsilcileri ile bir araya geldiği belirtildi. Washington'un Ankara ve Moskova arasında artan ekonomik ilişkileri yakından izlediğini açıkladı.

Açıklamada, Elizabeth Rosenberg’in, Pazartesi gününden bu yana Ankara ve İstanbul'da Maliye ve Dışişleri bakanlıklarının yanı sıra özel finans ve ticaret sektörlerinden temsilciler de dahil olmak üzere muhataplarıyla biraraya geldiği belirtildi.

Maliye Bakanlığı açıklamasında, görüşmelerin yaptırımlardan kaçınmanın neden olduğu risklerin ele alınmasında ABD ile Türkiye arasındaki "yakın ortaklığın öneminin vurgulandığı" kaydedildi.

Açıklamada, "Müsteşar Rosenberg, toplantıları sırasında, 30'dan fazla ülkeden oluşan geniş bir koalisyon tarafından Rusya'ya uygulanan yaptırımlar ve ihracat kontrolları, enerji güvenliği, kara para aklamayla mücadele politikası ve terörizmin finansmanıyla mücadele gibi bir dizi konuyu ele aldı" denildi. ABD Hazine Bakanlığı'nın üst düzey yetkilisinin misyonu tarif edilirken kullanılan 'terörizmin finansmanıyla mücadele' ifadesinin, ABD'nin PKK/YPG/PYD terör örgütüne olan açık desteğiyle çeliştiği de dış politika uzmanlarınca belirtiliyor.

Maliye ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Türk yetkililer, finans uzmanları ve hükümet yetkilileriyle görüşmelerde bulunuyor.

Washington ve müttefikleri, Ukrayna''daki savaştan bu yana Moskova'yı hedef alan, ülkenin en büyük kredi kurumlarını ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'i hedef alan çok sayıda yaptırım uyguladı. Bu yaptırımları bütün 'müttefikleri'ne dayatma çabası da şu an ABD'nin resmi politikası gibi görünüyor.

HAZİRAN'DA ZİYARET AĞUSTOS'TA 'UYARI'
ABD Maliye Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo da, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri operasyonu ve Moskova'ya uygulanan yaptırımların uygulanmasını görüşmek üzere Haziran ayında Türkiye'ye gitmişti.

ABD Maliye Bakanlığı, Ağustos ayında hem ülkenin en büyük iş grubu TÜSİAD'ı hem de Türk Maliye Bakanlığı'nı Rus kuruluşlarının Batı yaptırımlarını aşmak için Türkiye'yi kullanmaya çalıştığı konusunda uyardı. Bu uyarıyı da bir yaptırım tehdidi olarak okumak mümkün.

Türkiye, Rusya'ya yönelik yaptırımlara katılmanın zaten gergin olan ekonomisine zarar vereceğini söyledi ve arabuluculuk çabalarına odaklandığını savunarak ABD'nin uyarılarını dikakte almadığı ifade ediliyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER