Doktorlar İzmir'de işi bıraktı

Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) öncülüğünde tüm Türkiye'de 'Beyaz Nöbet’ eylemleri başlatan hekimler, bugün İzmir'de de "Haklarımız için beyaz g(ö)revdeyiz" sloganıyla iş bıraktı

Doktorlar İzmir'de işi bıraktı

Hekimler ve sağlık çalışanları, maaşlarının ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle bugün yurt genelinde iş bıraktı. İzmir’de iş bırakan hekimler, "Sesimize kulak asmayan, taleplerimizi görmezden gelenlere karşı bir kez daha g(ö)revdeyiz. Oyalama değil hakkımız olanı istiyoruz" açıklaması yaptı.

İzmir Sağlık Platformu üyesi dernek ve odaların temsilcileri ile sağlık çalışanları, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin önünde toplandı. Hastane bahçesinde "Sağlıkta ticaret ölüm demektir", "Oyalama değil hakkımızı isteriz", "Sağlık hakkı satılamaz" sloganları atan sağlık çalışanları adına basın açıklamasını İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı yaptı.

"HEKİMLER AÇLIK SINIRINDA ÜCRETE MAHKUM"

Kar odaklı sistem nedeniyle sağlık sisteminin işleyemez hale geldiği belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"İşlemeyen sağlık sisteminin tüm yükünü sağlık çalışanları çekmekte, emeklerinin karşılığını alamadan her geçen gün umutsuzluğa sürüklenmektedirler. Hekimlerin özlük hakları, çalışma koşulları ve ekonomik durumlarıyla ilgili sorunları pandemi sürecinde daha da belirginleşmiştir. Giderek derinleşen ekonomik kriz, hekimlerin ücretlerini eritmiş, açlık sınırında bir ücrete mahkum etmiştir. Türkiye, 2020 verilerine göre uzman hekim maaşları sıralamasında OECD üye ülkeler içinde sondan altıncı, pratisyen hekim maaşlarında ise 17 ülke arasında 14'üncü sırada bulunmaktadır. Hekimler, beş dakikada bir hasta bakmaya zorlanmaktadırlar. Hekimleri tüketen performans sistemi iş barışını da bozmaktadır. Sesimize kulak asmayan, taleplerimizi görmezden gelenlere karşı bir kez daha g(ö)revdeyiz.

"SAĞLIKTA ŞİDDET YASASI ÇIKARILSIN"

Çamlı, sağlık çalışanlarının taleplerini ise şöyle sıraladı:

"İnsanca yaşayacağımız emekliliğe yansıyacak temel ücret, güvenli çalışma ortamları ve insanca çalışma koşulları istiyoruz. Ek göstergelerin 3600’den 7200’e kadar kademeli olarak yükseltilmesini, pandemide çalışılan her yıl için 120 gün yıpranma payı istiyoruz. Etkin ve caydırıcı ‘Sağlıkta Şiddet Yasası’nın bir an önce çıkarılmasını, sağlıkta şiddetin sona ermesini istiyoruz. Covid-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası çıkarılmasını istiyoruz. Asistan hekimlerin asli işlerinin eğitimleri olduğunun unutulmamasını, ucuz emek sömürüsüne denk düşen uygulamalara son verilmesini istiyoruz. Özel sağlık kuruluşlarında ciro baskısına, taşeronlaştırmaya, güvencesiz çalışmaya son verilmesini istiyoruz. Oyalama değil hakkımız olanı istiyoruz."

“ÇALIŞMA KOŞULLARI ZOR, MAAŞLAR DÜŞÜK”

ANKA Haber Ajansı'na konuşan sağlık çalışanları da maaşlarında iyileştirme istedi. Geleceğiyle ilgili kaygıları olduğunu belirten bir asistan hekim, "Geleceğime sahip çıkabilmek için buradayım. Maaşlarda iyileştirme bekliyorum" dedi.

Bir başka sağlık çalışanı, "Eylemin amacı maaşların yanı sıra çalışma koşullarının iyileştirilmesi" diye konuştu. Başka bir asistan hekim ise "Çok yoğun çalışıyoruz. Maaşlarımızın düşüklüğünden rahatsızız. Ancak öncelikle çalışma şartlarımız ve sağlıkta şiddet yasası ile alakalı. Bu ekonomik durumda şartlardan rahatsızız" dedi.

Güncelleme Tarihi: 09 Şubat 2022, 19:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER