İMKON: 700 bin kişi işsiz kalacak

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu gündemindeki inşaat sektörüne ilişkin kanun teklifine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

İMKON: 700 bin kişi işsiz kalacak


Açıklamada, inşaat malzemesi fiyatlarında döviz kurundaki dalgalanmalar nedeniyle fahiş artışlar olduğu kaydedildi. Açıklamada, “Devam eden işlerde mevcut fiyat farkı hesaplama sistemi ve TÜİK verileri, gelen olağanüstü reel fiyat artışlarından oluşan farkları karşılamamaktadır. Ayrıca bir kısım işlerin sözleşmelerinde fiyat farkı bulunmadığından hiçbir oranda fiyat farkı alınamamaktadır” denildi. Kanun teklifinin “sözde teklif” olarak değerlendirildiği açıklama şöyle:

“Sözde teklif metni, maalesef sektörün mağduriyeti ve fiyat farkı taleplerinin yüzde 10’unu bile karşılamamaktadır. Önerge teklif metni sadece 1 Temmuz 2021 ile 31 Aralık 2021 tarihleri arasında yapılan hak edişlere yönelik fiyat farkı verilmesini içermektedir. İşin devamını kapsamamaktadır.

“700 BİN KİŞİ İŞSİZ KALACAK”

Örneğin; 10 milyonluk bir işin üstte verilen tarih dilimi arasında ‘Yüze 10’luk yapılan kısmına’ yüzde 50’lik dahi fiyat farkı verilse totaldeki bedelin yüzde 5’ine tekamül etmektedir. Dolayısıyla yüzde 200’e yakın girdi maliyetlerini yüzde 5-10 gibi bir fiyat farkı oranıyla kurtarmak mümkün değildir…

Kendi öz kaynakları olmayan geriye 30-40 bin civarı firma batmakla yüzleşerek en az 60-70 bin alt tedarikçi firmayı da mağdur ederek batmasına ve 600-700 bin kişinin de işsiz kalmasına sebep olacaktır.”

10 MADDELİK TALEPLERİNİ AÇIKLADILAR

Açıklamada müteahhitlerin talepleri şöyle sarılandı:

1-Gerek yüklenici, gerek kamu menfaati açısından 1 Ocak 2021 tarihi baz alınarak işin bitimine kadar reel oranda ‘fiyat farkı’ verilerek işlerin bitirilmesidir!

2-Reel Piyasa Fiyatlarına uygun fiyat farkı ödenmesine rağmen finansal ve teknik olarak devam etmesi mümkün olmayan işler için cezasız ‘tasfiye hakkı’ tanınması ve teminatların iade edilmesi.

3-Temel inşaat malzemelerinden özellikle demir, çimento, cam, alüminyum, elektrik kablosu, MDF vs. başta olmak üzere  yüzde 200’ü geçen malzemelere ‘geçici KDV indirimi’ getirilmesi,

4- 1 Ocak 2021 tarihinden bu yana gelişen olumsuz süreçlerden dolayı daha büyük zararlara sebep vermemek için işi yapamayan müteahhitlerimize teminatlarının iadesi, ihalelerden yasaklılıklarının kaldırılması (kendi geçmiş kusurlarından dolayı ilgili idarelerce yaptırıma muhatap olanları kapsamaz.)

“FESİH ŞARTLARI KANUNA GÖRE BELİRLENMELİ”

5-Tasfiye edilen işler, ilgili idarenin inisiyatifinde, fesih şartları kanuna göre belirlenmelidir.

6-Devir işlerinde KİK payı ve karar pulunun da alınmayacağı açıkça belirtilmelidir.

7-Tasfiye edilen işlerin sözleşmesinde ödenen vergiler kalan işlere oranla iade edilmeli, yapılan imalatlar, puantaja göre değil, yerinde gerçek imalat seviyesine göre belirlenmelidir.

8-Piyasada oluşan istikrarsızlık ve aşırı zamlar nedeniyle malzeme tedarik ve finansal aksaklıklar sebebiyle, işini zamanında teslim edemeyen müteahhitlerimiz ve idareler zor duruma kalmıştır. Mağdur olan yüklenicilere en az 90 iş günü ek süre verilmelidir.

9-Koronavirüs gerekçesi ile artırılan stopaj vergisi ve KDV tevkifatı eski oranlara ve daha aşağı düşürülmeli

10-Özel sektörde kat karşılığı iş yapan müteahhitlerinde 8. maddede belirtilen gerekçelerden dolayı mağdur olduklarını, sözleşmelerin sürelerine bakılmaksızın arsa sahipleri ve konut teslim sözleşmelerine ilaveten 12 ay ek süre verilmelidir.”

Güncelleme Tarihi: 08 Ocak 2022, 11:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER