'Sehven' hataya 4 satırlık düzeltme

Temel gıda ürünlerinde KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmesine ilişkin değişiklik 13 Şubat’ta “Cumhurbaşkanı Kararı” olarak Resmi Gazete’de yayınlandı.

'Sehven' hataya 4 satırlık düzeltme


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın aldığı 5189 sayılı Karar ile temel gıda ürünlerinde KDV, yüzde 8’den yüzde 1’e indirildi.


 Bu düzenleme “Cumhurbaşkanı Kararı” olarak 13 Şubat’ta, Resmi Gazete’de yayınlandı. Ancak kırmızı et, bakliyat, soğan, zeytinyağının bu karara dahil edilmediği ortaya çıkınca bu kez 4 satırlık bir düzeltme, “Cumhurbaşkanı Kararı” başlığı açılmadan, dün gece Resmi Gazete’de yayınlanarak “sehven” yapılan hatadan dönüldü.

 “12/02/2022 tarihli ve 5189 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı” ile Bakanlar Kurulu’nun 2007’de yürürlüğe koyduğu Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarında” değişiklik yapıldı.

Ancak Maliye uzmanlarının yaptığı inceleme; gıdada KDV’yi yüzde 8’den yüzde 1’e indiren kararda kırmızı et ile bakliyat, kuru soğan, patates, zeytin, zeytinyağının da aralarında olduğu 20 çeşit ürünün listeye alınmadığını ortaya çıkardı.

YÖNETMELİĞİN ALTINA KONULAN DÜZELTME İLANI

5189 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı’nda yapılan bu hata dün gece düzeltildi. Ancak düzeltme yapılırken asıl mevzuatın uygulamaya konulduğu usul takip edilmedi. Yapılan düzeltme Resmi Gazete’de "Cumhurbaşkanı Kararı” başlığı açılmadan yayınlandı. Toplam 4 satırlık düzeltme; “İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Diş Hekimliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” başlığının altında duyuruldu. Yönetmelik bölümünde sadece, “DÜZELTME: 12/2/2022 Tarihli ve 5189 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile İlgili” denilmesi dikkat çekti.

 

Resmi Gazete'de “Düzeltme” başlığıyla yayınlanan karar şöyle:

"13/02/2022 tarihli ve 31749 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan, 12/02/2022 tarihli ve 5189 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının eki “Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar”ın 4’ncü maddesinde sehven yer alan ‘3'üncü,’ ibaresi madde metninden çıkarılarak düzeltilmiştir." 

Pazar günü yayınlanan, gıdada KDV’yi yüzde 8’den yüzde 1’e indiren ilk kararda; bulgur, arpa, mısır, yulaf, çavdar, darı, çeltik, soya, kuru fasulye, kuru barbunya, kuru bakla, nohut, mercimek, patates, kuru soğan, sarımsak, zeytin, zeytinyağı, küçük ve büyükbaş hayvanlar indirim listesinden yer almamıştı.

Bu düzeltmeyle birlikte söz konusu ürünler için de KDV oranı artık yüzde 1 olarak uygulanacak.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER