Kybele Heykeli, 60 yıl sonra Türkiye'de

Kybele Heykeli için İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde düzenlenen basın toplantısına Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, ABD İstanbul Başkonsolosu Daria Darnel, İstanbul İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Nuh Köroğlu, ve İstanbul Kaçakçılıkça Şube Müdürü Ömer Erhan Konanç katıldı.

Kybele Heykeli, 60 yıl sonra Türkiye'de

Kybele heykeli, Türkiye'ye getirildi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 60 yıl sonra doğduğu topraklara geri getirilen tarih öncesi dönemlerde bolluğun ve bereketin sembolü, koruyucusu olduğuna inanılan "ana tanrıça" Kybele heykeli için,"1960'lı yıllardan beri ülkesinden uzak kalmış olan Kybele Heykeli artık ait olduğu topraklarda, kendi evindedir" dedi.


Bakan Ersoy, Türkiye'den 1960'lı yıllarda İsrail'e götürülerek satılan ve yaklaşık 60 yıl sonra doğduğu topraklara geri getirilen tarih öncesi dönemlerde bolluğun ve bereketin sembolü, koruyucusu olduğuna inanılan "ana tanrıça" Kybele heykelinin tanıtımını yaptı.

"KYBELE HEYKELİ ARTIK AİT OLDUĞU TOPRAKLARDA, KENDİ EVİNDEDİR"

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, basın toplantısında şunları söyledi:

"Uzun soluklu ve titiz bir çalışmayla ülkemize iadesini sağladığımız Kybele Heykeli'ni İstanbul Arkeoloji Müzemizde sergiye sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz. 1960'lı yıllardan beri ülkesinden uzak kalmış olan Kybele Heykeli artık ait olduğu topraklarda, kendi evindedir. Eserin iade süreci bir İsrail vatandaşının, 2016 yılında Roma Dönemine ait bir Kybele Heykeli'ni yurtdışına ihraç edebilmek için kendi ülkesinin makamlarından izin talebinde bulunması ve İsrail makamlarının, eserin fotoğrafını ülkemize ileterek kökeni hakkında bilgi talep etmesiyle başlamıştır. İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü uzmanları Sayın Feza Demirkök ve yakın zamanda müzemizden emekli olan Sayın Şehrazat Karagöz bu heykelin Afyonkarahisar'da, 1964 yılında bulunmuş olan ve halihazırda Afyonkarahisar Müzesinde sergilenen 'Kovalık Eserleri'yle tipolojik benzerliğini tespit etmişlerdir. Elde edilen bilgiler ışığında harekete geçilerek, eserin Amerika'da gerçekleştirilecek satışının durdurulması istenmiştir.

İlgili şahsın Kybele Heykeli'ne dair açtığı aidiyet davasına, Türkiye karşı hukuki süreci başlatarak cevap vermiştir. Bakanlığımız, Dışişleri Bakanlığımız ve New York Başkonsolosluğumuzun yoğun çalışmalarıyla 'Kybele Heykeli'nin iadesi konusundaki karşı iddialarımız tüm makamlara iletilmiştir. Bilimsel kanıtlar, eserin ortaya çıkarıldığı yıllarda bölgede yaşayan görgü tanıklarının ifadeleri ve Afyonkarahisar'daki kaçakçılık olaylarına ilişkin belgeler, 'Kybele Heykeli'nin Türkiye'ye ait olduğunu doğrulamaktadır. Ayrıca heykelin ortaya çıkarıldığı yıllarda Afyonkarahisar Müzesi Müdürü olarak görev yapmış olan, merhum Hasan Tahsin Uçankuş'un kişisel arşivinden elde edilen belgeler de tanık ifadelerinin tutarlılığını göstermiştir. 

Kendisini rahmet ve minnetle anıyor, bu arşivi büyük bir nezaketle Bakanlığımız uzmanlarına sunan değerli ailesine şükranlarımı sunuyorum. Tüm bu ortak çalışma ve çabaların neticesinde, eseri elinde bulunduran kişi heykeli Türkiye'ye iade etmeyi kabul etmiş, süreç sulh yoluyla tamamlanmıştır. Her eser kendi vatanında, ait olduğu topraklarda güzel ve anlamlıdır. Bu anlayışla kültür varlığı kaçakçılığı ile mücadelemizi hassasiyet ve kararlılık içinde sürdüreceğiz. Kybele Heykeli’nin iade sürecinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." 

Güncelleme Tarihi: 13 Aralık 2020, 15:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER