20 yaş diş bakımı nasıl yapılır?

Yıllar önceki beslenme tarzımızın bizlere miras bıraktığı 20 yaş dişlerimizin bakımını doğru yapmazsak ciddi ağrılar çekebiliriz.

20 yaş diş bakımı nasıl yapılır?

Yirmi yaş dişleri diş dizisinin en sonunda yer alan üçüncü büyük azı dişlerimizdir. Bu dişlerden ağzımızda, sağ ve sol alt ve üst çenede birer tane olmak üzere toplam 4 adet bulunur. 20 yaş dişleri teorik olarak 18'li yaşlarda çıkar ancak kişinin büyüme gelişmesine bağlı olarak daha erken ya da daha geç çıkabilir.


20 yaş dişlerimiz neden var?
Yıllar önce insanlar daha sert gıdaları öğütmek zorundalardı ve bu dönmlerde yirmi yaş dişleri öğütmede çok yardımcı olurdu. Ancak beslenme alışkanlıkları değiştikçe yani daha kolay öğütülen gıdalar yaşamımıza egemen oldukça bu kadar çok sayıda öğütücü dişe olan gereksinim azaldı.

20 yaş dişleri neden ağrı yapar?


Özellikle çene kemiğinde yimi yaş dişleri için yer yoksa bu dişlerin sürme zamanlarında şiddetli ağrılar ve enfeksiyon olur. Kendine yer bulamayan diş çene kemiğine dayanır ve bölgede enfeksiyon dolayısıyla da ağrıya sebep olur.

20 yaş diş bakımı
Özellikle üst yirmi yaş dişlerinin temizlenmesi çok zordur. Diş fırçalarken ağzımızı çok açarız ve bu esnada yanak dokusu yirmi yaş dişinin üzerini örter. Dolayısıyla hem alt hem de üst yirmi yaş bölgesinin temizliği zordur. Bu nedenle 20 yaş dişlerinin düzenli diş hekimi kontrolleriyle enfeksiyon ve çürük açısından sıkça değerlendirilmeleri gerekir.

20 yaş diş çekimi
Eğer 20 yaş dişleri yarı gömük bir halde ağız ortamıyla ilişkiye geçmişler se mutlaka o yirmi yaş dişleri çekilmelidir. Ayrıca gerek kendinde gerekse yer darlığı dolayısıyla yaslandığı bir ön dişte çürük varsa yine çekimi uygundur.

Yirmi yaş dişlerinin çekimi lokal anestezi altında bir cerrahi operasyonla . Hastanın genel sağlık durumu ve fobik yapısına göre genel anestezi tercih edilebilir. Mutlaka uzman çene cerrahı tarafından yapılmalıdır. Normal bir dişin çekiminden biraz daha komplike ve dikişli bir operasyondur. Ayrıca dişlerin pozisyonuna göre önemli anatomik bölgelerle de bağlantıları vardır.

20 yaş diş çekimi sonrası lazer uygulaması, bu tip girişimlerde kanama kontrolü ve bölgeyi steril etme açısından kullanılabilir. Lazer kullanımı hekimin tercihine bağlıdır.

20 yaş diş çekimi sonrası
Bu operasyonlardan sonra hekimin tavsiye ettiği antibiyotik+ağrı kesici ilaçlar kullanılmalıdır. Ayrıca ilk 24 saat yine hekimin sigara içmemek, buz kompres yapmak, ılık ve yumuşak beslenmek gibi önerilerine dikkat etmek, iyileşme açısından önemlidir. Hastalar 1 hafta sonra kontrole çağırılır ve bu seansta dikişleri alınır.

acıbademhayat

Güncelleme Tarihi: 01 Mart 2021, 18:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER