Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gençler içinizden uzay yolcuları çıkacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Konya-Karaman Hızlı Tren Hattı'nın açılışı dolayısıyla düzenlenen törende konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gençler içinizden uzay yolcuları çıkacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Salgın döneminde deniz ve hava taşımacılığında yaşanan sıkıntılar demir yollarını ciddi bir alternatif olarak öne çıkarmıştır. Biz yaptığımız yatırımlarla ülkemizi demir yolu yük ve insan taşımacılığına hazır hale getirme yolunda en kritik safhaları geride bıraktık. Mevcut yatırımlarımızı hızla tamamlayarak Türkiye'yi diğer pek çok alanda olduğu gibi demir yolu taşımacılığında da bir merkez ülke haline getirmekte kararlıyız" dedi.
 Konya-Karaman Hızlı Tren Hattı'nın çalışmalarına 11 yıl önce başlandığını hatırlatan Erdoğan, şunları söyledi:

DEMİR YOLU SEFERBERLİĞİ BİLİNÇLİ BİR ŞEKİLDE KESİNTİYE UĞRATILDI: Bugün Konya-Karaman hızlı tren hattının açılışını yaparak yeni bir dönemi başlatıyoruz. İnşallah bu adımı önce Karaman, Ulukışla, sonra Mersin ve Adana ardından da Osmaniye ve Gaziantep güzergahları izleyecek. Deneme seferleri süren Ankara-Sivas hattını da ilave ettiğimizde Konya için ülkemizin dört bir yanı yüksek hızlı trenle ulaşılabilir hale gelecek. Cumhuriyetin 10'uncu yılında 'Demir ağlarla ördük ana yurdu dört baştan' diyerek marşlar yazılmıştı. Ancak daha sonraki yıllarda maalesef Osmanlı'nın son döneminde başlatılan demir yolu seferberliği bilinçli bir şekilde kesintiye uğratıldı.

DEMİRYOLU HATLARININ UZUNLUĞUNU 13 BİN 22 KİLOMETREYE ÇIKARTTIK: Ülkemizde demir yolu taşımacılığını yeniden gündemine, alan mevcutları sıfırdan yapmışçasına yenileyen, bunlara yeni hatlar ekleyen, yüksek hızlı ve hızlı demir yolu yapımını başlatan kim oldu? Biz olduk biz. Ülkemizin 10 bin 950 kilometre olan demir yolu hatlarının uzunluğunu 13 bin 222 kilometreye çıkarttık. Daha önce ülkemizde örneği olmayan bin 213 kilometre yüksek hızlı tren ve 219 kilometre hızlı tren hattını da inşa ettik. Sinyalizasyon çalışmalarıyla çift hatta dönüştürme yoluyla mevcut demir yollarımızın verimini arttırdık.

BUNLAR ANCAK BAZI ÇEŞMELERİN MUSLUKLARINI YENİLER: Bakın önemli bir şey söylüyorum. Londra'dan kalkan bir tren Avrupa'yı aşıp, Marmaray'dan geçerek Anadolu'ya ulaşmakta. Biz değil dış aynı şekilde. Yine Boğaz'ın altından Avrasya Tüneli'ni yaptık. Biz laf değil iş üretiriz. Bunlar Bay Kemal'in, yandaşlarının yapacağı işler değil. Bunlar ancak bazı çeşmelerin musluklarını yenilerler. Ona da tören yaparlar. Daha önce biliyorsunuz temel atmama töreni yapıyorlardı, dün nasıl olduysa ilk defa temel atma töreni yaptılar. Hayret, şaşırdım doğrusu.

TÜRKİYE'Yİ DEMİR YOLU TAŞIMACILIĞININ MERKEZİ HALİNE GETİRMEKTE KARARLIYIZ: Anadolu'yu baştan sona kat eden bu tren; Kars, Tiflis, Bakü demir yolu üzerinden Asya'ya ulaşıp Pekin'e kadar gidebilmektedir. Salgın döneminde deniz ve havai taşımacılığında yaşanan sıkıntılar demir yollarını ciddi bir alternatif olarak öne çıkarmıştır. Biz yaptığımız yatırımlarla ülkemizi demir yolu yük ve insan taşımacılığına hazır hale getirme yolunda en kritik safhaları geride bıraktık. Mevcut yatırımlarımızı hızla tamamlayarak Türkiye'yi diğer pek çok alanda olduğu gibi demir yolu taşımacılığında da bir merkez ülke haline getirmekte kararlıyız.

KONYA-KARAMAN ARASI 50 DAKİKAYA DÜŞECEK: Konya-Karaman Hızlı Tren Hattı, bu büyük projenin Güney aksının önemli merhalelerinden biri olacak. Buradan Karaman'a kaç dakikada gideceğiz? 50 dakikada. Konforuyla her şeyiyle benim Konyalı kardeşim Karaman'a ulaşacak. Karamanlı kardeşim de Konya'ya ulaşacak. Tarım ve ticaret şehirlerinden biri olan Konya'nın bu imkânı en iyi şekilde değerlendireceğinden şüphe duyuyorum. Önümüzdeki dönemde sizlerden Türkiye'yi daha çok yatırım, istihdam, üretim, ihracatla fazlayla büyütme hedefimize çok daha fazla katkı bekliyoruz. Konya'nın desteği ve dua yanımızda olduğu müddetçe Allah'ın izniyle üstesinden gelemeyeceğimiz sorun altından kalkamayacağımız yük yoktur.

GENÇLER İÇİNİZDEN UZAY YOLCULARI DA ÇIKACAK: Gençler, sizden çok şey bekliyorum ha. Siz Teknofest gençliğisiniz. Allah'ın izniyle içinizden uzay yolcuları da çıkacak. Açılışını yaptığımız bu hızlı tren hattının şehirlerimize, ülkemize ve coğrafyamıza hayırlı olmasını diliyorum. Bu projenin ülkemize kazandırılmasında emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindekiler, konuşmaların ardından hızlı trene binerek Karaman'a gitti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER