İnce'den hükümete tarım eleştirisi

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Ankara’da buğday tarlasında partisinin tarım politikalarını açıkladı.

İnce'den hükümete tarım eleştirisi


 Devletin gücünün üretimden geldiğini söyleyen İnce, "Köprüye geçiş garantisi veriyorsan çiftçiye de alım garantisi vereceksin, dolar üzerinden vereceksin. Üretim planlamasını en az 5 yıllık yapacaksın. İthalattan vazgeçeceksin, çiftçiye vereceksin. Ukrayna'daki Alexsander yerine Polatlı'daki Ali Amca'ya vereceksin" diyerek hükümeti eleştirdi.

Muharrem İnce, Sincan Mallı Köyü’ndeki bir buğday tarlasında partisinin tarım politikalarına ilişkin açıklama yaptı. Açıklama yaptığı masanın üzerine bir ekmek koyan İnce, zaman zaman masanın yanında yer alan yazı tahtasında rakamlarla ülke tarımının durumunu anlattı. İnce, "Tüketenler çoğaldı, üretenler azaldı. Sonunda yiyecek pahalandı ama ne iktidar ne muhalefet akıllandı. Sorunu görmüyorlar. Seçilmişler ile atanmışlar masalarında çiftçi, üretici yok. Koyunu görüp yün sananlar, danayı görüp et sananlar, arıyı görüp bal sananlar ne yazık ki memlekette yönetimi doğru düzgün yapamıyorlar" dedi.

İnce'nin açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle: 

UNUTTULAR: Vatandaş et, süt, peynir, ekmek pahalı dedikçe, ithal ederiz dediler. Ama bir gün paran olsa da alamayacağını, bulamayacağını öngöremediler. Hepimizin bildiği bir söz vardır. 'Yazın başı pişmeyenin, kışın aşı pişmez.' Ne yazık ki bunu unuttular. 

AFGAN ÇOBAN, SURİYELİ TARIM ÇALIŞANI İLE BU İŞLER ÇÖZÜLMÜZ: Köylünün ürettiğini yiyip, sonra yüksek duvarlarla köylüden kendisini uzaklaştıranlar... Devletin ve milletin asıl gücü üretimdir. Tarla, mera, sera, ahırdır. Teknolojiyi yok saymıyorum. Akıllı tarımdır. Afgan çoban, Suriyeli tarım çalışanı ile bu işler çözülmez. Milletimizin bu sorununa derhal el atmalıyız. Yoksa tarımdaki kayıpları telafi etmek çok zordur. Zaman alır. 

ÇİFTÇİYE DE VERECEKSİN: Köprüye geçiş garantisi veriyorsan çiftçiye de alım garantisi vereceksin, dolar üzerinden vereceksin. Üretim planlamasını en az 5 yıllık yapacaksın. Gelişmiş ülkelerin bazıları 7 yıl yapıyor. Gayrisafi Milli Hasıla’nın yüzde 1'i tarımı desteklemeye harcanır diye kanun var. Kanuna uymuyorsun, yüzde 1'i bıraktım, yarımını bile vermiyorsun. Bunu yüzde 2 yapacaksın. Aç kalmak istemiyorsun, bunu yüzde 2 yapacaksın. İthalattan vazgeçeceksin, çiftçiye vereceksin. Ukrayna'daki Alexsander yerine Polatlı'daki Ali Amca'ya vereceksin. 

KADINLARIN SİGORTA PRİMLERİNİ ÖDEYECEKSİN: Devlet Planlama Teşkilatı'nı yeniden kuracaksın, aktif hale getireceksin. Afrika'da arazi kiralamaktan vazgeçeceksin. Türk çiftçisine yöneleceksin. Tarımda çalışan kadının sigorta primini ödeyeceksin. Teşvik edeceksin. Çocukları da köye döndürmek için teşvik edeceksin. 

KANAL İSTANBUL'DAN VAZGEÇECEKSİN: Hazine arazilerini ekenlerden kira istemeyeceksin. Teşvik edeceksin. Ekin diyeceksin, ne kirası. Kanal İstanbul'dan vazgeçeceksin. Bitmeyen barajları yapacaksın. Arazi bütünleştirmesine gideceksin.

İTHALAT LOBİLERİNE TESLİM OLMAYACAĞIZ: Türkiye'de tarımı, Tarım Bakanlığı değil, ithalat lobileri yönetiyor. Biz Memleket Partisi olarak milletimize sözümüzdür, tarımı, Tarım Bakanlığı'ndan yöneteceğiz. İthalat lobilerine teslim olmayacağız.

Güncelleme Tarihi: 14 Nisan 2022, 13:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER