Osman Kavala yine tahliye edilmedi

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Çarşı-Gezi davasının üçüncü duruşmasında da 1539 gündür tutuklu olan Osman Kavala’yı tahliye etmedi.

Osman Kavala yine tahliye edilmedi


Tutuklu iş insanı Osman Kavala, gazeteci Can Dündar ve oyuncu Mehmet Ali Alabora'nın da aralarında bulunduğu toplam 52 kişinin yargılandığı Çarşı ile birleştirilen Gezi davasının bugün yapılan üçüncü duruşması, 13. Ağır Ceza Mahkemesi salonunun küçük olması nedeniyle 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı.

Duruşmaya tutuksuz sanıklar Can Atalay, Ayşe Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman ile bazı tutuksuz sanıklar ve avukatları katıldı. Davanın tek tutuklu sanığı Osman Kavala ise duruşmaya yine gelmedi.

Duruşmada CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Ali Şeker, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile Osman Kavala'nın eşi Ayşe Buğra izleyici olarak yer aldı. Ayrıca Fransa, İtalya ve Belçika başkonsolosları, Avrupa Birliği elçilik müsteşarı, İsveç Konsolosu, ABD ve Norveç konsolosluk temsilcileri, Hollanda'dan bir milletvekili de duruşmayı takip etti.

"ANAYASAL HAKLARINI KULLANAN MİLYONLARCA İNSANI FON KULLANIMIYLA SUÇLAMAK KİMSENİN HADDİ DEĞİLDİR" 

Duruşmada savunma yapan sanıklardan Can Atalay, “Gezi'de anayasal haklarını kullanan milyonlarca insanı fon kullanımıyla suçlamak kimsenin haddi değildir. Biz yahut tek bir Gezici bir tek kuruş ile dahi ilişkilendirilemezken, iddianameyi yazan savcının meslek içi eğitim seminerleri AB tarafından fonlanmaktadır. Fetullahçı çetenin en güçlü kadrolaştığı iki emniyet biriminden biri olan Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele ve ona bağlı teşkilat yapısı tarafından başlatılan bir soruşturmaya, üstelik yine 15 Haziran 2013 tarihli imzasız bir rapora dayanmak cesaret işidir” diye konuştu.

“SONU BELLİ BİR OYUNUN FİGÜRANLARI GİBİYİZ”

Sanıklardan mimar Mücella Yapıcı, "Sahneye konulmuş, sonu belli bir oyunun figüranları gibiyiz. Ben işimi yapıyorum. Bunu aslında sizler de biliyorsunuz. Biz mesleğimizin evrensel ilkelerini kentin ve kamunun yararına uygulamaya çalışıyoruz. Bu yargılamaların sebebi Gezi'nin bugüne kadar kriminalize edilmesi. Çünkü bize beraat veren hakim yok oluyor. Gezi bu ülkenin gerçekten onurudur. Gezi'de bize kaybettirilen insanların gözlerini ve 8 canı geri alamayacağız. Ve tabii Osman Kavala'nın 4 yıllık tutukluluğunu da" dedi.

“GEZİ PARKI'NDAKİ POLİS ŞİDDETİNDEN SONRA SOKAĞA ÇIKAN TOPLUM VİCDANIYDI”

Gezi davasının sanığı olan Tayfun Kahraman da savunmasında şunları söyledi:

"Her şey aslında bir hukuk mücadelesiyle başladı. Gezi Parkı'nın imara açılması üzerine bu yeşil alanın korunması için kentine ve meslek hayatına sahip çıkan insanlar olarak hukuki mücadeleye başladık. Gezi Parkı'ndaki polis şiddetinden sonra sokağa çıkan toplum vicdanıydı. 80 ilde insanların sokağa çıkıp haklı haykırışlarına 'organize' denilemez. Hiçbir para, güç böyle bir organizasyonu gerçekleştirebilecek güçte değildir. Bunu yaratan sadece anayasal hak talebidir. Gezi'nin yüzünü hiçbir şekilde karartamazsınız. Her zaman kentimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Buradan çıkarılacak herhangi bir suç yoktur." 

“KAVALA’NIN CASUS OLMADIĞININ EN ÖNEMLİ KANITIDIR 4,5 YILDIR CEZAEVİNDE OLMASI”

Tutuklu sanık Osman Kavala’nın avukatı İlkan Koyuncu dosyada “casusluk” adına hiçbir belgenin olmadığını belirterek şöyle konuştu:

“Casusluk konusuna hiç değinmedik. Kavala, 4,5 yıldır tutuklu. Osman Kavala bile hukuka artık inanmıyor, onu bile küstürdünüz. Tahliye kararı çıkacağına inanmıyorum ama ev hapsi bekliyorum. Dosyada casusluk adına ne bilgi var ne belge. Rahip Brunson ev hapsindeydi, Trump aradı özel uçakla gitti. Erdoğan'ın evinin fotoğraflarını çeken İsrailli çift için İsrail Başbakanı aradı, özel uçakla gittiler. İki Rus gazeteci İHA’ları görüntülediler, Rusya Müsteşarı aradı, gittiler. Suçlular, suçsuzlar bilmem, benim işim değil. Kavala’nın arkasında şu var, bu var diyorlar. Düşman oluşturmaya çalışıyorlar. Amerika’nın, Rusya’nın, Avrupa’nın arkasında durduğu kişiler, değil 4,5 yıl, 4,5 ay bile cezaevinde kalmadı. Kavala’nın casus olmadığının en önemli kanıtıdır 4,5 yıldır cezaevinde olması. Bu nedenlerle tahliyesini talep ediyoruz.” 

Avukat Köksal Bayraktar da Kavala’nın özgürlüğüne kavuşmasını talep ettiklerini söyledi.

Cumhuriyet savcısı ise Kavala’nın tutukluluk halinin devamını talep etti.

KAVALA İÇİN TUTUKLULUĞUN DEVAMINA KARAR VERİLDİ

Mahkeme heyeti, suçun vasıf ve mahiyeti ile dava dosyasındaki deliller doğrultusuna Kavala’nın tutukluluk haline oy çokluğuyla karar verdi. 8 firari sanığın yakalama kararlarının devamına hükmeden heyet, iki sanık hakkında zorla getirme kararı çıkarılmasını kararlaştırdı. 6 sanık hakkındaki yurt dışına çıkış şeklindeki adli kontrol hükümlerinin kaldırılmasına hükmeden heyet, duruşmayı 21 Şubat’a erteledi.

Kavala’nın tutukluluk kararına muhalefet şerhi koyan üye hakim, tutuklulukta geçirdiği süre, savunmasının alınmış olması ve delillerin toplanmış olması nedeniyle adli kontrol tedbiriyle tahliye edilmesi gerektiğini belirtti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER