Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Bodnar'dan açıklama

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, bugün Milli Kütüphane’de yaptığı açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesini değerlendirdi

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Bodnar'dan açıklama

Bodnar, ülkesine askeri müdahalede bulunan Rusya’nın müzakere masasına dönmeye zorlanması gerektiğini belirterek, “Biz, barış arayışlarına son vermiyoruz. Burada, Sayın Erdoğan’a barış arayışı konusundaki girişimleri için teşekkür etmek istiyorum. Şu an önemli olan, bu saldırganlığı durdurması, birliklerini geri çekmesi ve müzakere masasına geri dönmesi için Rusya’ya baskı yapmak” dedi.

. Bodnar, Türkiye’nin ve Türk halkının bu zor zamanda kendilerine destek verdiğini kaydederek, "Ben de sizin gibi Türk televizyonu ve radyosunu dinliyor ve izliyorum. Türk basınında yayılan mesajların olumlu olduğunu söyleyemem. Hepinize teyit etmek isterim ki Ukrayna kendisini savunuyor. Ukrayna’daki tüm büyük şehirler Rusya’nın çeşitli çabalarına rağmen yine de Ukrayna’nın kontrolü altında” diye konuştu.

Bodnar, Ukrayna’da sabotaj grupları olduğunu ileri sürerek, “Sabotaj gruplarının Ukrayna şehirlerine sızma girişimleri etkisiz kılınıyor. Onlar yok ediliyor” dedi. Rus ordusunun işgal ettiği bazı yerlerin geri alındığını aktararak Bodnar, şunları söyledi:

“Rus askerleri ciddi kayıplar verdi. Onlarca askeri teçhizat ve yüzlerce işgalci yok edildi. Bizim komşularımızdan online yardım almaya başladık. Silahlı kuvvetlerimizin manevi hazırlığı ve savunma kapasitesi yüksek. Ukrayna devletinin yönetimi Kiev’de ve Ukrayna’yı yönetmeye devam ediyor. Şimdiden söylemek isterim ki Putin’in ‘hızlı savaş’ konusundaki planları suya düştü. Saldırı güçleri git gide zayıflıyor. Ukrayna’nın doğusundaki cephe hattında hiçbir ilerleme yapamadılar. Ama şu an en tehlikeli durum Kiev’in çevresindeki ve Ukrayna’nın güneyinde. Ama aynı zamanda etkili savunma araçları da saldırganı durduruyor ve Kiev’e girmesini engelliyor.

“AKLI BAŞINDA BİR ADAM DEĞİL”

Cumhurbaşkanımızın ifadelerine göre işgalcinin ana hedefi kendisidir. İkinci hedefleri ise Cumhurbaşkanımızın ailesi. Şimdi siz söyleyin; aklı başında, modern hangi insan başka devletin Cumhurbaşkanının ailesini nasıl hedef alsın? Ukrayna’da böyle bir savaş gerçekleştiren, kesinlikle aklı başında ve sağlıklı bir adam değil. Biz, kendi başımıza, yalnız savaşıyoruz.

“BARIŞ ARAYIŞINA SON VERMİYORUZ”

Biz, barış arayışlarına son vermiyoruz. Burada, Sayın Erdoğan’a barış arayışı konusundaki girişimleri için teşekkür etmek istiyorum. Şu an önemli olan, bu saldırganlığı durdurması, birliklerini geri çekmesi ve müzakere masasına geri dönmesi için Rusya’ya baskı yapmak. Direnişimizin Rus saldırganlığını önleyeceğine ve Rusya’yı müzakere masasına geri döndüreceğine inanıyorum.”

“GIDA, İLAÇ, YAKIT İHTİYACI VAR”

“Kamuoyuna açık bir şekilde mesaj bırakma hakkım varken şunu söylemek isterim” diyen Bodnar, şöyle konuştu:

“Ukrayna’nın gıda, ilaç ve diğer ürünler, yakıt başta olmak üzere çeşitli ürünlere ihtiyacı var. Mülteci meselesinin de gündeme gelebileceği malum. O yüzden bu savaşın sivil kayıplarına özellikle dikkat etmenizi istiyorum. Putin’in füze ve bombaları altında kadın ve çocuklar ölüyor. Özelikle internette bunlardan yok olan sivil tesislerin, hayatını kaybeden vatandaşların onlarca fotoğrafını bulabilirsiniz. Sizin paylaşacağınız doğru bilgiler ülkemizdeki gerçek durumu anlatabilir.”

“SABOTAJCI GRUP YOK EDİLDİ”

Bodnar, basın mensuplarının sorunlarını da yanıtladı. Rusların resmi binalara saldırdığına ilişkin gelen bilgilere Bodnar, “Hükümet binalarının yakınlarında herhangi bir çatışma yok. Ukrayna üniformasını giyen bir sabotaj grubu, Kiev’e girerek toplum arasında panik yaymak istedi. Kiev’de bir semtte bunlar yok edildi” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Ukrayna’nın Montrö Sözleşmesi kapsamında boğazların kapatılmasıyla ilgili talebine verdiği “Arkadaşlarımız çalışıyor” yanıtını Bodnar şöyle değerlendirdi:

“Tamamen normal cevap. Türk tarafı talebimizi değerlendiriyor. Değerlendirme süreci zaman alıyor ve biz en yakın zamanda bu cevabı almayı umuyoruz. Olumlu cevap almayı umuyoruz. Ama bu, Türk tarafının kararı ve bu kararı bekliyoruz. Türkiye’deki tüm makamların Ukrayna’da neler olduğunu çok iyi anladığını düşünüyorum.”

“NATO’YA ÜYE OLMA TALEBİNİ KİMSE GÜNDEMDEN ÇEKMEDİ”

NATO’nun bugünkü toplantısında Ukrayna’nın aday ülke ilan edilmesi konusunda bir beklenti olup olmadığına ilişkin soruya Bodnar, “Öncelikle Rus işgalcilerini Ukrayna’dan kovmamız, ondan sonra Ukrayna’nın NATO’daki statüsünün resmileştirilmesine dönmemiz lazım. Şu an Ukrayna ordusunun ilgili silahları, ilgili yardımı alması gerekiyor. Ama Ukrayna’nın NATO’ya üye olma talebini gündemden kimse çekmedi. Batı, bu hatayı düzeltmeli. Ukrayna’yı sadece NATO’ya değil Avrupa Birliği’ne üye olarak almalı. Bu konuyu Avrupa Birliği büyükelçileriyle de dün görüştüm. Onlar aslında ne olduğunu anlıyorlar” diye yanıt verdi.

Güncelleme Tarihi: 25 Şubat 2022, 17:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER