Turunçgiller ve faydaları

Sonbahardan itibaren özellikle kışın çokça tüketilen turunçgiller, sadece C vitamini kaynağı değil. B vitaminleri ve mineraller de içeren bu meyvelerle ilgili bilinmesi gerekenler.

Turunçgiller ve faydaları


Turunçgiller nelerdir?
Canlı ve parlak renklerdeki turunçgiller, en çok tüketilen kış meyveleridir. Limon, portakal, lime limon, greyfurt, kan portakalı, mandalina ve pomelo gibi birçok meyve çeşitinden oluşan turunçgiller, tatlı ve ekşi tatlarıyla pek çok damağa hitap eder. Turunçgil meyveleri; B vitaminleri, potasyum, fosfor, magnezyum ve bakır dahil olmak üzere sağlıklı bir beden için gereken diğer vitamin ve minerallere de sahiptir.


Turunçgiller neden etlerle birlikte tüketilmeli?
Turunçgil tüketmek, vücudun diğer gıdalardan da daha fazla yararlanmasını sağlamaya yardımcıdır. Yüksek C vitamini içeriği sayesinde, demir bakımından zengin etlerle birlikte tüketildiğinde demir emilimini kuvvetli bir şekilde artırır. C vitamini, sindirim kanalında demire bağlanır ve demir C vitamini kompleksi ile birlikte emilir. Turunçgilleri salatalarınıza rendeleyebileceğiniz gibi suları ile de lezzetli soslar yapabilirsiniz. Sıktığınız turunçgil suyuna birkaç dilim limon da ekleyebilirsiniz.

Kötü kolesterolü engeller
Turunçgiller; flavonidleri, ayrıca serbest radikalleri nötralize edebilen ve kalp hastalıklarına karşı koruyabilen antioksidanlardır. Araştırmalar, turunçgillerin flavonoidlerin koroner arterlerden kan akışını iyileştirebileceğini, arterlerin kan pıhtılarını oluşturma yeteneğini azalttığını ve arter plaklarının oluşumunda ilk adım olan LDL (kötü) kolesterolün yükselmesini önleyebileceğini gösteriyor. Kalp sağlığı için önerilen beta-bloker ilaçlar, kanda potasyum seviyelerini yükseltir.

Yarısından fazlası su
Turunçgiller, zengin lif içeriği sayesinde sindirim sistemine katkı sağlar. Uzun süre tokluk hissi de vererek kilo kaybına da destekçidir. Yapılan araştırmalar, yetersiz C vitamini alan bireylerde vücut kitle indeksi, bel çevresi ve vücut yağ yüzdelerinin yüksek olduğunu gösteriyor. Turunçgiller, salatalık, karpuz ve domates gibi yüksek su içeriğine sahiptir (örneğin; portakal yüzde 87 su, greyfurt yüzde 88 sudan oluşur.)

Potasyum kahramanları
Turunçgiller aynı zamanda iyi birer potasyum kaynağıdır. Vücuttaki su ve mineral dengesini korumak için de potasyum mineraline ihtiyaç vardır. Muz gibi potasyumdan zengin turunçgiller, vücutta sıvı düzenlenmesi, mineral dengesi ve kas kasılmalarını önlemede önemli rol oynarlar. Potasyun vücuttansodyumun uzaklaştırılmasında, tuz miktarını dengelemede yardımcı olur.

Reflüsü olanlar dikkat!
Gastro-özafageal reflü hastalığı olanlarda, turunçgiller gibi yüksek asitli yiyecekler mide ekşimesi ve yanması gibi şikayetlere neden olabilir. ( acıbademhayat)

Güncelleme Tarihi: 24 Ocak 2021, 14:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER