Adalet Bakanı Güld'den Cemevi açıklaması

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül Biz hep birlikte Türkiye’yiz ve özellikle cem evlerinin hukuki anlamdaki taleplerini yerine getireceğiz” dedi.

Adalet Bakanı Güld'den Cemevi açıklaması

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Tunceli Cemevi’nde; “Geçmişte bazı kötü örnekleri olsa bile Alevi inancını, Alevi vatandaşlarımızı inkar eden politikaları reddediyoruz. 

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, bugün Tunceli’de; yolda kendisini karşılayan Kovancılar Belediye Başkanı Hacı Akpınar ve partililerle görüştü, ardından Palu ilçesine geçerek buradaki AKP ilçe teşkilatı ile bir araya geldi. Adalet Bakanı Gül, Valilik ziyaretinde Şeref Defteri'ni imzaladı, Vali Mehmet Ali Özkan ile makamında bir süre görüştü ve kentteki çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Gül, buradan Tunceli Adalet Sarayı'na geçti. Adliye personeliyle bir süre sohbet edip hatıra fotoğrafı çektiren Gül, Tunceli Barosu yönetimiyle de bir araya geldi. Bakan Gül’ün adliye ziyareti aynı zamanda 22 yıl aradan sonra "Adalet Bakanı" düzeyinde gerçekleşen ilk ziyaret olma özelliği de taşıyor.

Bunu öğrenen Gül, adliyenin şeref defterine, "Tunceli Adliyemizde personelimiz ve yargı mensuplarımızla birlikte olmaktan büyük mutluluk duydum. Munzur'un bereketi, adaleti tecelli eden mensuplarımızın, mesai arkadaşlarımızın gayretleri bizleri ziyadesiyle mutlu etti. Tüm çalışanlarımıza, adalet teşkilatımıza selam ve muhabbetlerimi sunarım" notunu yazdı ve imzaladı. Gül, ardından Tunceli Cumhuriyet Başsavcısı Enver Eroğlu'nu makamında ziyaret ederek bir süre sohbet etti.

"CEMEVLERİNİN HUKUKİ TALEPLERİNİ YERİNE GETİRECEĞİZ"

Adalet Bakanı Tunceli Cemevi’ni de ziyaret etti. Cemevi ziyareti basına kapalı yapıldı. Cemevi çıkışında bir açıklama yapan Bakan Gül, Tunceli’deki bazı Alevi Ocaklarının adını saydı ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye’de 84 milyon vatandaşımız, her konuda farklı düşüncede olabilir ama bir konuda hepimiz ortak, aynı kanaate sahibizdir. O da Ehlibeyt sevgisi, Hz. Ali sevgisi, Hz. Hasan, Hz. Hüseyin’in sevgisidir. Kerbela hüznü insanlığın ortak hüznüdür, ortak acımızdır. Bizim geçmişimiz de geleceğimiz de birliktedir. Bin yıldır bu coğrafyada, Alevi kardeşlerimiz bu toprakların asli unsuru olarak yaşamışlardır, yaşayacaklardır.

Hiçbir zaman geçmişte bazı kötü örnekleri olsa bile red, inkar, Alevi inancını, Alevi vatandaşlarımızı inkar eden politikaları reddediyoruz, asla kabul etmiyoruz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki hükümetlerimiz de bu konuda çok önemli adımlar atmıştır. Yaklaşımımız, tutumumuz ortadadır.

Biz hep birlikte Türkiye’yiz ve özellikle cemevlerinin hukuki anlamdaki taleplerini yerine getireceğiz. Cemevlerine yasal statü tanınması konusunda çalışm

alarımızı bizler de Adalet Bakanlığı olarak hukuki anlamda, mevzuat anlamında arkadaşlarımızla çalışmalarımızı yaptık, yapıyoruz. Bu konuda bu haklı talebin de tüm hukuki taleplerin de yerine geleceğine inanıyoruz.

Bunların hepsi haklı taleplerdir. Nasıl 84 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak yaşadığımız, vergisini ödediğimiz tüm bu konularda elbette hukuki haklarımızın da kabul edilmesi, tanınması çok meşrudur, haklı bir taleptir. Bunu da hükümetimiz yine yerine getirecektir. Ben burada tekrar tüm dedelerimize teşekkür ediyorum. Hepimizin evi, ocağı aynı, dergahı aynı. 84 milyon biriz, beraberiz. Kardeşliğimizi daha nice bin yıllara ulaştıracağız.”

Buradaki açıklamanın ardından AKP Tunceli İl Başkanlığına geçen Bakan Gül’e İl Başkanı Sercan Özaydın tarafından Zülfikar hediye edildi. Partililerle toplantının ardından Malatya’ya geçen Bakan Gül'e Tunceli ziareti sırasında Bakan Yardımcısı Uğurhan Kuş, Tunceli Valisi Mehmet Ali Özkan, Tunceli Cumhuriyet Başsavcısı Enver Eroğlu, İl Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Nurettin Alkan, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Durali Ceylan, İl Emniyet Müdürü Tolga Yılmaz, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları ve il protokolü eşlik etti.

Bakan Gül’ün ziyareti aynı zamanda kente 22 yıl aradan sonra gerçekleşen bir ziyaret olma özelliği de taşıyor. Adalet Bakanı olarak en son 1999 yılında Prof. Dr. Hikmet Sami Türk, Tunceli’yi ziyaret etmişti.

Güncelleme Tarihi: 21 Aralık 2021, 22:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER