Aile hekimleri 3 günlük işi bıraktı

Aile hekimleri, Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nin geri çekilmesi, özlük haklarının iyileştirilmesi talebiyle bugünden başlayarak 16 Mart’a kadar üç günlük iş bırakacak.

Aile hekimleri 3 günlük işi bıraktı

14 Mart Tıp Bayramı’nı buruk kutladıklarını anlatan AHEF Başkanı Noyan ANKA Haber Ajansı’nın soruları üzerine bu sabah şunları söyledi:

“Aile Hekimliği sistemi sağlıkta dönüşüm programı içerisinde özellikle vatandaş memnuniyet anketlerinde de ortaya çıktığı üzere sağlığın gülen yüzü. Özellikle Aile Hekimliği sistemi Türkiye’de uygulandıktan sonraki ilk 10 yıl içerisinde çok ciddi kazanımlar elde edildi. Vatandaşımızın yaşama ömrü uzadı. Şu an 60-65 yaşlardan 75-80 yaşlarına kadar uzayan bir yaşam süresinden bahsediyoruz. Ne hikmettir hekimlerin yaşam süresi uzamadı. Uzun zamandır başta Aile Hekimleri ikinci, üçüncü basamak hekimlerinin tüm sağlık çalışanlarının ciddi sorunları var. Aile Hekimleri Federasyonu uzun zamandır eylemsellik süreci içerisinde.

"İŞ BIRAKTIK, MİTİNG YAPTIK SESİMİZ DUYULMADI" 

Aile hekimlerine yönelik ödeme ve sözleşme yönetmeliği ortaya çıktı. Bu ödeme sözleşme yönetmeliğinde aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının iş güvencesini elinden alacak birçok madde mevcut. Ödeme sözleşme yönetmeliğinin geri çekilmesi için iş bıraktık. Maalesef idare tarafından bu talebimiz dikkate alınmadı. Beraberinde miting yaptık. Maalesef pandemi döneminde sesimiz duyulmadı ve bu eylemselliğe devam ediyoruz. Ödeme ve sözleşme yönetmeliği iş güvencesinin tekrar geri verilinceye kadar bizler iş bırakma eylemimize devam edeceğiz. Bu eylemselliğin yapılmasının sebebi sahadaki hekimler değil bizleri duymayan Sağlık Bakanlığı’dır.”

“ÖZLÜK HAKLARIMIZ İÇİN EYLEMSELLİK İÇERİSİNDE OLMAMIZ BİZİ ÇOK MEMNUN ETMİYOR”

Noyan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın doktorlar için kullandığı "Varsın giderlerse gitsinler" sözleri içinse, “Aslında cumhurbaşkanın açıklamasına benim direkt cevap vermeme gerek yok, zaten 84 milyon vatandaşımız hekimlere yönelik yapılan bu açıklamanın yapılmaması gerektiğini belirtti” diye konuştu.  

Noyan, “14 Mart’ı coşkun bir şekilde kutlarken diğer taraftan da özlük haklarımız için eylemsellik içerisinde olmamız bizi çok memnun etmiyor. Yakın zamanda tüm bu sorunlarımızın Sağlık Bakanlığı tarafından dinleneceğine ve çözüm üretileceğine dair inancımız tamdır. Çözüm üretilmezse eylemselliğe devam edeceğiz. Bu eylemselliği sona erdirecek yegane güç Sağlık Bakanlığı’nın kendisidir” dedi.  

“YOĞUN BAKIM VE DİYALİZ ÜNİTELERİ, ACİL SERVİSLER HİZMETE DEVAM EDECEK”

Noyan 3 günlük iş bırakma sürecinde, “Merkezi Hasta Randevu Sistemi’ne  (MHRS) göre arkadaşlarımız o günleri boş bırakarak planlamasını yapmaktadırlar” diyerek acil servislerde, yoğun bakım ve diyaliz ünitelerinde, 112 Acil servislerinde zaten hizmete devam edileceğini söyledi. Noyan, “Bu eylemselliğin sebebi emekten gelen gücünü kullananlar değil, iş güvencesini kaybeden hekimlerin sesini duymayanlardır” diye konuştu.

Aile hekimleri, aile sağlığı ebe ve hemşirelerle birlikte son bir yıl içerisinde 4 defa iş bırakıp 3 defa miting yaparak Sağlık Bakanlığı’na sesini duyurmaya çalışmıştı.

Güncelleme Tarihi: 14 Mart 2022, 18:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER