Bakan Nebati'den asgari ücret açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, milletvekillerinin sorularını yanıtladı

Bakan Nebati'den asgari ücret açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, TBMM Genel Kurulu’nda asgari ücretten vergi alınmasına ilişkin, “2021 yılına ilişkin gelir vergisi yükü, evli, eşi çalışmayan ve üç çocuklu asgari ücretli de yıl sonuna kadar aylık yüzde sıfır olarak gerçekleşmektedir. Asgari ücretlilerin tamamına baktığımızda ortalama vergi yükü aylık 2,34; yıllık ise 3,25’tir. Aynı zamanda asgari ücretlerle ilgili bugün açıklama yapılacak. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da enflasyonun karşısında asla ezdirilmeyen bundan sonra da ezdirilmeyecek bir oranı hep beraber görmüş olacağız" dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda, 2022 yılı bütçe kanun teklifinin maddeleri üzerindeki görüşmeler sürüyor. Görüşmeler sırasında; . Nebati, asgari ücretten alınan vergilere ilişkin eleştirilere şu karşılığı verdi:

“Sabit ücretler üzerinde stopajlarla ilgili ücretler üzerindeki vergi yükü, asgari geçim indirimi uygulaması ile medeni duruma bağlı olarak kişinin ödeyeceği gelir vergisi üzerinden indirim yapılmak suretiyle önemli ölçüde hafifletilmiştir. Bu uygulama ile 2021 yılına ilişkin gelir vergisi yükü, evli, eşi çalışmayan ve üç çocuklu asgari ücretli de yıl sonuna kadar aylık yüzde sıfır olarak gerçekleşmektedir. Ayrıca asgari ücretin yılın son aylarında, vergi tarifesinin ikinci dilimine girmesinden kaynaklanan kayıp, ilave asgari geçim indirimi yoluyla giderilmektedir. Asgari ücretlilerin tamamına baktığımızda ortalama vergi yükü aylık 2,34; yıllık ise 3,25’tir. Aynı zamanda asgari ücretlerle ilgili bugün açıklama yapılacak. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da enflasyonun karşısında asla ezdirilmeyen bundan sonra da ezdirilmeyecek bir oranı hep beraber görmüş olacağız. Türkiye’de asgari ücretle geçinenler dahil olmak üzere bütün maaşlılar her türlü kamu, özellikle sağlık başta olmak üzere imkanlarından faydalanarak yaşamlarını idame ettiriyorlar. Onlara ilişkin olarak da geçmişten bugüne kadar yapılan her türlü iyileştirme pozitif yönde devam etmiş ve enflasyonun çok üzerindedir. Katlar arası fark var.”

Hastanelerin borçları hakkındaki bir soruya Nebati, “Hastanelerin birikmiş borçlarını yapılandırarak önemli bir kısmını ödedik. Halen devam eden vadesi geçmiş borçlara yönelik olarak da bütçe imkanlarını dikkate alarak bir planlama yaptık" diye konuştu.

"2022 YILINDA TARIM SEKTÖRÜNE AKTARILMASI PLANLANAN TOPLAM KAYNAK TUTARI 57,6 MİLYAR LİRA"

Tarımsal desteklerle ilgili bir soruya Nebati, “2022 yılında tarım sektörüne aktarılması planlanan toplam kaynak tutarı 57,6 milyar lira olup, bu kapsamda 2022 yılı bütçesinden tarımsal destek programları için 25,8 milyar lira tarım sektörü yatırım ödenekleri için 16,3 milyar lira, tarımsal kredi sübvansiyonu, müdahale alımları tarımsal kitlenin finansmanı ve ihracat destekleri içinde 15,5 milyar lira kaynak aktarılmıştır" dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER