Bankalar Nebati’ye tahvil riskini anlattı

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, dün banka genel müdürleri ile bir araya geldi.

Bankalar Nebati’ye tahvil riskini anlattı

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, dün banka genel müdürleri ile bir araya gelerek sektördeki güncel gelişmeleri değerlendirdi ve ekonomiye ilişkin genel görüş alışverişinde bulundu.

Hazine, toplantının dün gerçekleştiğini teyit ederken toplantıda bankacılık sektörü ile genel görüş alışverişi yapıldığını da söyledi.

Bankacılık sektöründen katılımcılar da Reuters’a aynı bilgiyi verdi.

Katılımcıların verdikleri bilgiye göre ayrıca, toplantıda bankalar bilançoda regülasyonlarla tutulan tahvillerin uzun vadede sektörde yaratabileceği risklere dair endişelerini de dile getirdi.

TAHVİL GETİRİSİ YÜZDE 10,5’E KADAR GERİLEDİ
Merkez Bankası (TCMB) bankaların ilk etapta 88 milyar TL tutarında Hazine tahvili tutmasını gerektirecek ve önümüzdeki yıl TL mevduatın yüzde 50’nin altında kalması halinde ek yükümlülükler de oluşturacak adımları atmıştı.

Öte yandan kredilere ilişkin de süreklilik içeren tahvil karşılığı zorunlulukları yer alıyor.

Önümüzdeki yıl kademeli olarak artabilecek tahvil yükümlülükleri nedeniyle 10 yıllık gösterge tahvil getirisi bu yılki yüzde 26 zirvesinden yüzde 10,5’ye kadar geriledi.

Hazine dün yüzde 10.7 bileşik getiriden yeni 10 yıllık gösterge tahvilin ilk ihracını gerçekleştirdi.

MERKEZ BANKASI KATILMADI
Süreç bankaların portföylerindeki tahvillerin faizini düşürdüğü için kısa vadede bankaların kârına pozitif yansıyor. Ancak sektörün tek haneli maliyetten tahvil stokunun artmasının uzun vadeli etkisi soru işaretleri yaratıyor.

Katılımcıların verdiği bilgiye göre, toplantıda BDDK yer alırken Merkez Bankası yer almadı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER