Kur korumalı hesap yıl sonunda bitiyor

'Mevduat ve Katılma Hesaplarının Kur Artışlarına Karşı Desteklenmesine İlişkin Karar' Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Kur korumalı hesap yıl sonunda bitiyor

Kur korumalı mevduat hesabı açılışı için son tarih olarak 31 Aralık 2022 belirlendi. Konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Kararı, bugünkü Resmi Gazete'de yayınlandı.
 Buna göre, TL cinsinden açılacak kur korumalı hesaplar 90 günden kısa, 370 günden uzun olmayacak. 21 Aralık 2021 ile 31 Aralık 2022’ye kadar açılan hesaplar bu destekten yararlanabilecek.

ASGARİ FAİZ ORANI POLİTİKA FAİZİNDEN DÜŞÜK OLAMAYACAK

Cumhurbaşkanlığı kararına göre, mevduata uygulanacak asgari faiz oranı politika faizinden düşük olamayacak. Ancak Merkez Bankası, yine politika faizinden düşük olmamak üzere yeni asgari faiz oranı belirleyebilecek. Azami faiz oranı ise asgari faiz oranının en fazla 300 baz puan üzerinden olacak.

KURUN VADE BAŞINDAKİNDEN DÜŞÜK OLMASI DURUMUNDA FARK ÖDEMESİ YAPILMAYACAK

Vade sonundaki kurun vade başı kurundan düşük olması durumunda Merkez Bankası tarafından kur farkı ödemesi yapılmayacak. Vade sonu kur farkının ödenecek faiz ve kar payından da yüksek olması halinde aradık fark Merkez Bankası’na bildirilecek. Merkez Bankası bu tutarı hesap sahibine ödemek üzere ilgili bankaya aktaracak. Bu tutarın eşit veya düşük olması halinde ise ödeme yapılmayacak.

HESAP ERKEN KAPATILIRSA, ANCAK KURDAKİ DÜŞÜŞ HALİNDE FARK ÖDEMESİ YAPILACAK

Kur korumalı mevduat hesabının erken kapatılması halinde, bu tarihteki kurun, vade başı kurundan yüksek olması durumunda kur farkı ödemesi yapılmayacak. Ancak, kur fiyatı düşmüşse hesabın vadeden önce kapatıldığı tarihteki kur üzerinden hesap güncellenecek. Oluşan fark banka tarafından destek hesabına aktarılacak. Aynı gün yapılmayan aktarıma Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanuna göre gecikme zammı uygulanacak.

DESTEK HESABI DA POLİTİKA FAİZİNDEN AZ OLMAMAK ÜZERE NEMALANDIRILACAK

Karar kapsamında yapılacak desteklere ilişkin nakit tutarlar Merkez Bankası’nda açılacak ayrı bir destek hesabına aktarılacak. Merkez Bankası bu destek hesabına da politika faizinden az olmamak üzere nema ödemesi yapacak.

Güncelleme Tarihi: 24 Şubat 2022, 13:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER