Çavuşoğlu: Rusya’dan cevap bekliyoruz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TBMM’de bugün muhabirlerin sorularını yanıtladı.

Çavuşoğlu: Rusya’dan cevap bekliyoruz

Çavuşoğlu, şunları söyledi:

“Tahılla ilgili Rusya’dan cevap bekliyoruz. En son (Rusya Dışişleri Bakanı)  Lavrov ile Ankara’da görüştüğümüzde askerler ve uzmanlar arasında da görüşmeler oldu. Onların alması gereken talimatlar var. Rusya’nın Lavrov’un söylediği gibi kendi pozisyonu var ama BM planının işler bir plan olduğunu yani bunun meşruiyetinin çok önemli olduğunu anlattık. Taraflar anlaşırsa İstanbul’da daha detaylı görüşmek üzere bir araya getirebileceğimizi, daha sonra burada anlaşma çıkarsa İstanbul’da kurulacak bir merkezle bu işleyişi birlikte takip edebileceğimizi söyledik. Zaten bu BM’nin planı. Biz de bunu destekliyoruz Genel Sekreter Guterres ile sürekli temastayız.”

“STOLTENBERG’İN BU ÇABALARINI TAKDİRE ŞAYAN BULUYORUZ”

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in Finlandiya ve İsveç'in üyeliğine itirazda bulunan Türkiye'nin endişelerini ciddiye almak zorunda oldukları yönündeki açıklamasının sorulması üzerine Çavuşoğlu, “NATO Genel Sekreteri. Dolayısıyla NATO müttefiki olan bir ülkenin Türkiye’nin endişelerini dile getiriyor. Hen zaman düşüncelerini samimi şekilde açıklıyor. Türkiye’nin endişelerinin giderilmesi gerektiğini söylüyor. Stoltenberg’in bu çabalarını takdire şayan buluyoruz” dedi.

“MAYINLARIN TEMİZLENMESİNE GEREK YOK”

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Karadeniz'e sürüklenen mayın tehdidine ilişkin Çavuşoğlu, şunları söyledi:

“Mayınların temizlenmesiyle ilgili farklı açıklamalar oldu. BM’nin son planına, çalışmalarına  göre bu mayınların temizlenmesi belirli zaman alacak. Güvenli hatlar oluşturulacak üç limana. Dolayısıyla mayınların temizlenmesine gerek olmadan bu gemilerin güvenli şekilde plana göre yine Ukrayna’nın arama kurtarma gemilerinin de de rehberlik etmesiyle limanlara güvenli şekilde gidecek, limanlardan güvenli biçimde gelecek. Güvenli bölgeye geldikten sonra orada gemilerin kontrolü yapılacak; bu plan işlerse bir mekanizma oluşturulacak. Şu andaki plana göre mayınlardın temizlenmesine gerek yok mayınların olmadığı bölgelerden güvenli hatlar açılabilir.”

Güncelleme Tarihi: 15 Haziran 2022, 19:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER