Çiftçi haciz kıskacında, köylünün hayvanları haczedildi

Meclis’te kabul edilen “yapılandırma yasası” kapsamına Tarım Kredi Kooperatifleri alınmayınca Türkiye’nin dört bir yanından köylerden haciz haberleri gelmeye başladı.

Çiftçi haciz kıskacında, köylünün hayvanları haczedildi


Geçen hafta Amasya’nın Kızılca Köyü’nde traktörleri haczedilen çiftçiler eylem yaparken bir haciz olayı da Kars’ın Büyük Pirveli köyünde yaşandı. Tarım ve Kredi Kooperatifi’ne olan 12 bin lira borcu yüksek faiz nedeniyle 72 bin liraya yükselen Yılmaz Öztürk’ün saman taşıdığı kamyoneti haczedildi, ahırındaki inekler de haciz konarak yediemine teslim edildi. Çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşan Öztürk, şimdi bir yandan borcunu nasıl ödeyeceğini, bir yandan hayvanlarını nasıl hacizden kurtaracağını, bir yandan da hayatını nasıl sürdüreceğini düşünüyor:

“Mazot 7 lira, ben ne yapayım. Ekin ekmeye kalksam ekemiyorum. Gübrenin tonu 2 binin üzerinde, saman o şekil… bir torba unu almaya kalkıyoruz 160 lira… ne yapalım… bu hayvanları satmaya kalksam rehin”

Başlarına geleni ANKA Haber Ajansı’na anlatan Öztürk, pandemi nedeniyle borçlarını ödemekte zorluk yaşadıklarını, yüksek faizlerin bellerini büktüğünü söylüyor. İcra memurları ve avukatların jandarma eşliğinde “baskın yapar gibi” köye geldiğini, kamyonetini götürdüğünü, ahırındaki hayvanlarını kulak küpelerini kaydedip yediemine teslim ettiğini belirten Öztürk, çaresiz bırakıldıklarını ifade ederek yetkililerden yardım istedi.

4 kızını okutmaya uğraştığını anlatan Yılmaz Öztürk’ün hayvanlarını yetiştirdiği ahırı yıkık bir durumda. Onaramadığı için açıkta kalan yerleri naylon çadırla kapatmış.  “Gelin de ahırın haline bakın ben hangi birine yetişeyim” diyor.

Samanı veresiye alan Öztürk hayvanlarını satıp yem almak istemiş ancak 3 hayvanına değerinin altında fiyat biçildiği için satamamış ve samanı veresiye almak zorunda kalmış. 

Öztürk’ün icralık hayvanları içerisinde gebe olanları da var onlar da icralık. Öztürk yetkililere sitemde bulunuyor, “Her şeye destek veriyorlar garibana yok” diyor:

“Hayvana saman mı alalım, saman parasını mı ödeyelim, borcumuzu mu kapatalım? Mazot 7 lira ben ne yapayım. Ekin ekmeye kalksam ekemiyorum. Gübrenin tonu 2 binin üzerinde, saman o şekil… bir torba unu almaya kalkıyoruz 160 lira… ne yapalım… bu hayvanları satmaya kalksam rehin. Arabam zaten 10 bin lira değerinde. Haczedildi, üstüne bir de çekici parası ödeyecem bin liraya. Ayağımı kırdım. Bir de üstüne pandemi geldi. Kaldık bir başımıza.”

Güncelleme Tarihi: 03 Aralık 2020, 18:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER